Ana Sayfa Hayatı Eserleri Makaleleri Kitap Sipariş Formu Basından Seçmeler Ansiklopediler
Mehmet Oruç Kimdir?
1953 yılında, “Akşemseddin hazretlerinin diyarı” olarak anılan Bolu’nun Göynük ilçesinde doğdu.
devamı...
 
Duyurular
"365 Gün Dua" kitabı 13. Baskısını yaptı
Arı Sanat yayın evi (0212 5204151) tarafından basılan Mehmet Oruç'un, okunacak günlük dualar ve üç aylar, mübarek gün ve geceler, surelerin faziletlerini ihtiva eden ve son bölümünde, duaların arapça asıllarının da verildiği kitap halkın beğenisi kazandı.
Kısa denebilecek bir zamanda 13 baskı yaptı.

“Huzurun Kaynağı Aile”
Ailenizin kitabı, “Huzurun Kaynağı Aile” kitabı 3. baskısını yaptı. İslama göre; Aile ve Kadının Önemi, Evlilik ve Hayatı, Çocuk Eğitimi konularının ele alındığı, MEHMET ORUÇ’un 570 sayfalık yeni kitabını Arı Sanat yayınevi ( 0212 520 4151) bastı. Kadın, erkek, çocuk ailenin her ferdinin okuması gereken bir kitap!


Kâinatın Efendisi
Peygamber Efendimizin hayatını ve güzel ahlâkını
en doğru şekilde, Kainâtın Efendisi kitabından öğrenebilirsiniz!
Arı Sanat Yayınve (0212 5204151)


OSMANLI HUKUKU
Değerli hukukçu, Prof. Dr. Ekrem Ekinci’nin, “OSMANLI HUKUKU” isimli yeni bir kitabı daha yayınlandı. Osmanlı hukukunu ve kaynağını, yani İslam Hukukunu, dünyaya örnek olan Osmanlı adaletinin işleyişini öğrenmek için güvenilir bir kaynak. Unutulmuş maziye ışık tutacak önemli bir eser. (Arı Sanat yayınevi, 0212 5204151) 

 
 
Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz (Hadis-i şerif)
 

Efes Pilsen Blues Festivalleri’ndeki tek kişilik dans şovlarıyla ‘Blues Dede’ ünvanını kazanan 83 yaşındaki Şemsettin Ünlü, hayata gözlerini bir dans pistinde yumdu. Yakınlarının ‘hiç yaşlanmayan çocuk’ olarak tanımladığı Ünlü, vasiyetini şu şekilde açıklamıştı: ‘Cenazemin ardından müzikle dans edin. Akşamına da bira için, çalın, eğlenin!’

Yeğenlerinin sahibi olduğu Pozitif Müzik Şirketi’ne kuruluşundan beri destek veren, hiçbir etkinliğini kaçırmayan Şemsi Amca’yı bluesseverler daha çok Efes Pilsen Blues Festivalleri’ndeki tek kişilik şovlarıyla tanıdılar. Dans pistinin açılışını hep o yapardı. Çünkü en cesur oydu. Pistin kenarında bekleyen gençler de yavaş yavaş kendisine katılır ve cesaret eşiği aşılırdı.

Pozitif’in ünlü caz kulübü Babylon’da düzenlediği konserlerde de danslarıyla seyircileri coşturan yine Şemsi Amca’ydı. Eğlenceye, dansa, kadınlara; kısacası yaşama aşırı düşkünlüğü nedeniyle yüzbaşıyken askerlikten istifa eden Ünlü, kendinden menkul bilgeliği, sınırsız hoşgörüsü, koşulsuz sevgisi ve dizginlenemeyen yaşam coşkusu ile hem tüm sevenlerinin hem de Pozitif çalışanlarının ‘gizli gurusu’ydu.

16 Mayıs Pazartesi günü, kaldıkları İzmir Konak Subay Orduevi’nden, Harbiyeliler’in geleneksel baloları için eşi Ülker’le birlikte Condrad Plaza’ya giden Ünlü, gece boyunca arkadaşlarıyla dans edip pistten inmedi. Gecenin sonuna doğru dans ettiği pistte fenalaşan Blues Dede, oturdukları masaya gelerek eşinin kucağına yığıldı. Saatler 00.00’ı gösterdiğinde Harbiyeliler geleneksel Harbiye Marşı’nı söylemek için ayağa kalktıklarında Şemsettin Ünlü kalp krizinden ölmüştü.

ŞEMSİ AMCA’YI ARIYORSAN BAŞKASININ İŞİNDE BULURSUN

Ünlü, 1921’de, Uşak’ın merkezindeki İslice mahallesinde dünyaya gelir. Küçük bir çocukken bile kendisinin dışında herkesin işine koşan Ünlü, bu yüzden okuyamayınca ailesi tarafından ortaokulu bitirmesi için Eskişehir’deki ağabeyinin yanına gönderilir. Nerdeyse bir ömrü Şemsi Ünlü ile birlikte geçiren kuzeni Şahap Uluğ, ‘Bir gün mahallede bundan yoğurt istemişler. Bulamayınca 40 dakika mesafedeki köye yürüyerek gidip alıp getirmiş. Yardım için yapamayacağı şey yoktu. Onu tanıyanlar ‘Şemsi Amca’yı arıyorsan başkasının işinde bulursun’ der’ diyor.

Despot annesi tarafından ‘uçarı’ olarak nitelendirilen Ünlü, ortaokulun ardından ‘hiç olmazsa biraz disiplin’ kazanması için Bursa Askeri Lisesi’ne gönderilir. Burada, çok güçlü kuvvetli olduğu ve çevresindeki anlaşmazlıkları bu yolla çözümlediği için arkadaşları kendisine ‘Ayı Şemsi’ lakabı takarlar. Uluğ, ‘Bunu sınıf mümessili yapmışlar. Birbirleriyle kavga eden çocukları enselerinden tutup kafalarından tokuşturuyormuş.

Hálá sınıf arkadaşları onu bu lakapla tanırlar’ diyor. Ünlü, askeri liseden hoşlanmasa da vazifelerini yerine getirmiş, ancak çılgınlıklarına burada da devam etmiş.

Uluğ; ‘Şemsi arkadaşlarıyla en çok kaç şişe su içerim diye iddiaya girmiş. Ölmek üzereyken kurtarılmış’ diye anlatıyor. Askeri lisenin ardından Harbiye’ye devam eden Ünlü, mezuniyetinden sonra, annesinin ‘Evlen’ emriyle işaret ettiği Ülker hanımla evlenir. Meslekteki 10 yıllık mecburi hizmeti tamamlar tamamlamaz da, ‘istihkam yüzbaşısıyken’ askerlikten istifa eder. Uluğ; ‘Hayatını bir kez olsun planlamayan, eğlence ve muhabbetten başka bir şey hedeflemeyen Şemsi için askerlik fazla disiplinli bir meslekti. O, gün ne getirirse onu yaşayan bir insandı. Hiçbir zaman kendini bu mesleğe ait hissetmemişti’ diye anlatıyor.

Şemsi Ünlü, askerliği bırakınca Amasya Suluca Şeker Fabrikası’nda çalışan kuzeni Şahap Uluğ’un yanına inşaat Fen memuru olarak girer. Daha sonra da onunla birlikte Malatya, Kastamonu ve Ankara’daki şeker fabrikalarında görev yapar. Kendisinden üç çocuk sahibi olduğu eşini sever ama gittiği her şehirde de platonik sevgililer edinmekten geri durmaz.

Amerikalı Nancy’i bir türlü unutamadı

Şemsi Ünlü, Ankara’da görev yaptığı sırada tanıştığı Nancy adlı Amerikalı bir kıza aşık olur. Kuzeni Şahap Uluğ anlatıyor: ‘Kız bunun arkadaşının evine kiracı olarak girmiş. Şemsi evi boyadı, döşedi. Kızın Türk subay bir sevgilisi vardı. Adam Şemsi’yi kıskanınca kız bunu bıraktı. Daha sonra ABD’ye döndü evlendi. Ama irtibatları hiç kesilmedi. Nancy iki günlüğüne bile olsa Türkiye’ye gelip Şemsi’yi gördü. Şemsi de onun daveti üzerine ABD’ye gitti ve kadının kocasıyla birlikte yaşadığı evde 40 gün kaldı. Üstelik İngilizce de bilmiyordu. Bize çizdiği resimlerle anlaştıklarını anlatıyordu.’ Şemsi Ünlü, özel günler için tüm sevdiklerine göndermek üzere kendi elyazısıyla özenle hazırladığı kartlardan Nancy’e de paskalya ve bayramlarda göndermeye devam eder...

Cenazemde dans edin

Şemsi Bey, 1961’de İstanbul’a müteahhitlik yapan kuzeni Şahap Uluğ’la birlikte çalışmak için gelir. Yaptığı işlerde iyidir ama asla kariyer, başarı hedeflemez. O yüzden en büyük keyfi, yeğenleri Ahmet ve Mehmet Uluğ’un 1989’da kurduğu müzik şirketi Pozitif için çalışmaya başladığında alır. Yaptığı işin adı ‘İç Hizmetler Müdürlüğü’dür ama o konserlerde sahne arkasında da çalışır, sandviç de satar, seyircileri de coşturur. Babylon’un en yaşlı müşterisi ünvanına da sahip olan Şemsi Amca, ‘Cenaze müziğinde bile dans ederim’ der. Vasiyetini de şu şekilde açıklar; ‘Cenazemin ardından müzikle dans edin. Cenazenin akşamına da bira için, çalın, eğlenin!’

20 Mayıs 2005 Cuma
(Aslı Sözbilir, Hürriyet)
 
Linkler
Sesli-Resimli Namaz Rehberi ve Zaruri Dini Bilgiler
Sesli ve Görüntülü Yayınlar
Hakikat Kitabevi
Dinimizislam.com
Turktakvim.com
Namaz Vakitleri
Feraiz Programı
Feraiz Programı 2
Tarih Çevirme Programı
Huzura Doğru
İhlas.Net
Türkiye Gazetesi
Tarihi ve Dini Kasetler
Ramazan Ayvallı
 
Meşhur İslâm Büyüklerinden bazıları
Îmâm-ı A'zâm Ebû Hanîfe
Abdülkâdir Geylânî
İmam-ı Gazâlî
İmâm-ı Rabbânî
Hacı Bektâş-ı Velî
Mevlana Celâleddîn-i Rûmî
Akşemseddîn
Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî
Edebâlî (Üdebâlî)
Azîz Mahmûd Hüdâyî
Abdülhakîm Arvâsî
Hüseyin Hilmi Işık
Mustafa Sabri
M. Zâhid Kevserî