Ana Sayfa Hayatı Eserleri Makaleleri Kitap Sipariş Formu Basından Seçmeler Ansiklopediler
Mehmet Oruç Kimdir?
1953 yılında, “Akşemseddin hazretlerinin diyarı” olarak anılan Bolu’nun Göynük ilçesinde doğdu.
devamı...
 
Duyurular
"365 Gün Dua" kitabı 13. Baskısını yaptı
Arı Sanat yayın evi (0212 5204151) tarafından basılan Mehmet Oruç'un, okunacak günlük dualar ve üç aylar, mübarek gün ve geceler, surelerin faziletlerini ihtiva eden ve son bölümünde, duaların arapça asıllarının da verildiği kitap halkın beğenisi kazandı.
Kısa denebilecek bir zamanda 13 baskı yaptı.

“Huzurun Kaynağı Aile”
Ailenizin kitabı, “Huzurun Kaynağı Aile” kitabı 3. baskısını yaptı. İslama göre; Aile ve Kadının Önemi, Evlilik ve Hayatı, Çocuk Eğitimi konularının ele alındığı, MEHMET ORUÇ’un 570 sayfalık yeni kitabını Arı Sanat yayınevi ( 0212 520 4151) bastı. Kadın, erkek, çocuk ailenin her ferdinin okuması gereken bir kitap!


Kâinatın Efendisi
Peygamber Efendimizin hayatını ve güzel ahlâkını
en doğru şekilde, Kainâtın Efendisi kitabından öğrenebilirsiniz!
Arı Sanat Yayınve (0212 5204151)


OSMANLI HUKUKU
Değerli hukukçu, Prof. Dr. Ekrem Ekinci’nin, “OSMANLI HUKUKU” isimli yeni bir kitabı daha yayınlandı. Osmanlı hukukunu ve kaynağını, yani İslam Hukukunu, dünyaya örnek olan Osmanlı adaletinin işleyişini öğrenmek için güvenilir bir kaynak. Unutulmuş maziye ışık tutacak önemli bir eser. (Arı Sanat yayınevi, 0212 5204151) 

 
 
Televizyon çocukları
 
RTÜK bir araştırma yapmış. İlköğretim çağında, yani 7-14 yaşlar arasındaki çocukların televizyon izleme alışkanlıkları hakkında yapılmış ilk araştırma. Bu bakımdan kutluyorum.
Bu yaştaki çocuklarda "en sevilen diziler" arasında "Kurtlar Vadisi" en sonda; en başlarda ise "Sihirli Annem, Yabancı Damat, Acı Hayat" gibi diziler geliyor.
"En beğenilen kahraman" deyince birinci sarıda "Örümcek Adam", ikinci sırada "Polat Alemdar" var; halbuki "Kurtlar Vadisi" en aşağıda idi!
Çocukların çoğunluğu TV ekranlarında açık saçık görüntüleri, şiddeti, insanların ağladığını, savaşları ve korkunç olayları görmek istemiyor. Kız çocukları bu görüntülerden erkeklere göre çok daha fazla rahatsız oluyor.
Halbuki daha üst yaşlarda şiddetin, savaşın, açık saçık sahnelerin ne kadar 'reyting' getirdiği biliniyor!

Seyirci toplumu!
Araştırmada bilhassa "kitap okuma" bölümüne baktım. Çocukların "boş zamanlarında en çok hoşlandığı" şey, birinci sırada yüzde 65.9'la kitap okumak! Onun hemen peşinden, yüzde 64.6'yla TV seyretmek geliyor.
Çocuklarımıza bu kadar yüksek oranlarda kitap okuma alışkanlığı veriyor muyuz gerçekten? Bu tür anketlerde genellikle cevaplar "olması gereken"e göre verilir: Kitap okumak iyidir, öyleyse cevabım öyle olmalıdır!
"Belgeselleri izliyorum" cevabı anketlerde çok yüksek çıkar ama gerçek reytingleri çok düşüktür!
RTÜK'ün araştırmasında da bu bakımdan anlamlı detaylar var: Çocuklara "hoşlandığı" değil de, yaptığı "etkinlik" sorulunca, kitap okuduğunu söyleyenlerin oranı 7-10 yaşlar arasında yüzde 44.5'e iniyor! Yaş büyüyüp de 'toplumsal etkiler' artınca, boş zamanlarında kitap okuduğunu söyleyenlerin oranı 11-14 yaş grubunda yüzde 41.6'ya düşüyor!
Televizyon izlemek her yaşta ve daima yüzde 60'ların üzerinde!
Ekonomik ve sosyal statüsü yüksek çocuklarda TV izleme oranı biraz düşüyor, kitap okuma oranı daha çok düşüyor! Çünkü bu çocuklar "bilgisayar oyunları"na bağlanıyor!

Kitapsız çağdaşlık!
Toplum olarak "okuyucu" olamadan birdenbire "seyirci" oluverdik! Bunun çok derin ve karmaşık sebepleri vardır.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ekim 2004 araştırmasına göre: Bir yılda bir Japon 25 kitap okuyor; İsveçli 10, Fransız 7 kitap okuyor. Bir Türk bir kitap bile okumuyor, 6 Türke bir kitap düşüyor! Bir Alman yılda kitap için 122 dolar harcıyor. Milli gelire göre bizim de 10 dolar harcamamız lazım ama yarım dolar bile değil, 45 sent harcıyoruz!
'Görsel' kültür ve internet elbette fevkalade önemli ve değerlidir. Ancak bilim zihniyetini, muhakeme, mukayese ve ifade yeteneğini, eleştirel ve yaratıcı düşünceyi geliştirecek temel etken "yazılı kültür"dür, kitaptır!
Boş zamanlarını odasına kapanıp TV veya bilgisayar oyunlarıyla geçiren bir çocuk derslerinde çok başarılı olsa bile sosyalleşme ve 'ekip çalışması'na uyumda bir süre zorluk çekebilir. Üstün yetenekli çocukların bile bu yeteneklerini harekete geçirmeleri için yazılı kültür, bu arada Türk ve dünya klasikleri son derece gereklidir.
Aman kitap... Bunun için, çocuklarımızın zihninde cevabını değişik kitaplarda arayacakları meraklar, sorular yaratmalıyız. Ezberci eğitim ise tam tersini yapıyor, sonuçları ortada işte.
23 Haziran 2006 Cuma
(Taha Akyol, Milliyet)
 
Linkler
Sesli-Resimli Namaz Rehberi ve Zaruri Dini Bilgiler
Sesli ve Görüntülü Yayınlar
Hakikat Kitabevi
Dinimizislam.com
Turktakvim.com
Namaz Vakitleri
Feraiz Programı
Feraiz Programı 2
Tarih Çevirme Programı
Huzura Doğru
İhlas.Net
Türkiye Gazetesi
Tarihi ve Dini Kasetler
Ramazan Ayvallı
 
Meşhur İslâm Büyüklerinden bazıları
Îmâm-ı A'zâm Ebû Hanîfe
Abdülkâdir Geylânî
İmam-ı Gazâlî
İmâm-ı Rabbânî
Hacı Bektâş-ı Velî
Mevlana Celâleddîn-i Rûmî
Akşemseddîn
Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî
Edebâlî (Üdebâlî)
Azîz Mahmûd Hüdâyî
Abdülhakîm Arvâsî
Hüseyin Hilmi Işık
Mustafa Sabri
M. Zâhid Kevserî