Ana Sayfa Hayatı Eserleri Makaleleri Kitap Sipariş Formu Basından Seçmeler Ansiklopediler
Mehmet Oruç Kimdir?
1953 yılında, “Akşemseddin hazretlerinin diyarı” olarak anılan Bolu’nun Göynük ilçesinde doğdu.
devamı...
 
Duyurular
"365 Gün Dua" kitabı 13. Baskısını yaptı
Arı Sanat yayın evi (0212 5204151) tarafından basılan Mehmet Oruç'un, okunacak günlük dualar ve üç aylar, mübarek gün ve geceler, surelerin faziletlerini ihtiva eden ve son bölümünde, duaların arapça asıllarının da verildiği kitap halkın beğenisi kazandı.
Kısa denebilecek bir zamanda 13 baskı yaptı.

“Huzurun Kaynağı Aile”
Ailenizin kitabı, “Huzurun Kaynağı Aile” kitabı 3. baskısını yaptı. İslama göre; Aile ve Kadının Önemi, Evlilik ve Hayatı, Çocuk Eğitimi konularının ele alındığı, MEHMET ORUÇ’un 570 sayfalık yeni kitabını Arı Sanat yayınevi ( 0212 520 4151) bastı. Kadın, erkek, çocuk ailenin her ferdinin okuması gereken bir kitap!


Kâinatın Efendisi
Peygamber Efendimizin hayatını ve güzel ahlâkını
en doğru şekilde, Kainâtın Efendisi kitabından öğrenebilirsiniz!
Arı Sanat Yayınve (0212 5204151)


OSMANLI HUKUKU
Değerli hukukçu, Prof. Dr. Ekrem Ekinci’nin, “OSMANLI HUKUKU” isimli yeni bir kitabı daha yayınlandı. Osmanlı hukukunu ve kaynağını, yani İslam Hukukunu, dünyaya örnek olan Osmanlı adaletinin işleyişini öğrenmek için güvenilir bir kaynak. Unutulmuş maziye ışık tutacak önemli bir eser. (Arı Sanat yayınevi, 0212 5204151) 

 
 
En 'komik' yasamız 82 yaşına bastı...
 

"Madde 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile genel ve yerel idare ve bütün kurumlara mensup memur ve müstahdemler, Türk ulusunun giymiş olduğu"

Sivilleşme yolunda son yıllarda önemli adımlar atan ve ‘muasır medeniyet seviyesi’ni hedefleyen Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunları arasında, yabancıları bile şaşkınlığa sevk eden ‘şapka kanunu’ hala yerini koruyor.

Bundan tam 82 yıl önce Bakanlar Kurulu 2 Eylül 1925’te memurların şapka giymeleri yönünde bir karar alır. Ancak Meclis bu kararı anayasaya aykırı bularak kabul etmek istemez. Bunun üzerine 25 Kasım 1925 tarihinde TBMM’de “Şapka Giyilmesi” hakkında bir kanun kabul edilir.

‘Şapka Giyilmesi Hakkında Kanun'un maddeleri şunlardır:

Kanun no: 671(25. 11. 1925)

Madde 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile genel ve yerel idare ve bütün kurumlara mensup memur ve müstahdemler, Türk ulusunun giymiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedir. Türkiye halkının da genel başlığı şapka olup, buna aykırı bir alışkanlığın devamını hükümet engeller.

Madde 2. Bu kanun yayın tarihinden itibaren geçerlidir.

Madde 3. Bu kanun Büyük Millet Meclisi ve Bakanlar kurulu tarafından icra edilir.

‘ŞAPKA’ İÇİN ONLARCA CANA KIYILDI

 önce kabul edilen Şapka Kanunu’nun uygulanması sırasında Türkiye, büyük bir toplumsal huzursuzlukla karşı karşıya kalır. Erzurum, Rize, Ankara, Giresun, Kahramanmaraş, Konya ve Muş’ta yaşayan binlerce insan, Şapka Kanunu’na tepki gösterirken, İstiklâl Mahkemesi’nin ünlü cellât-hâkimi ‘Üç Aliler’ rejim adına infazlarını yıldırım hızıyla sürdürür.

Medeniliği şekilde gören zihniyetin bir ürünü olan bu kanun, mütedeyyin insanların hayatlarını baskı altında tutmak için hep bir malzeme oldu.

Aralık 1925’in ilk haftasında ‘şapka yüzünden’ Erzurum’da toplam 3 bin kişilik bir grubun üzerine ateş açılması ve Maraş’ta Cami-i Kebir’e sığınanların kurşuna dizilmesi bütün bölgelerde infiale yol açmıştı.

Rize Ulu Camii imamlarından Hafız Şaban Hoca, cemaatine, “Biz dinimize bağlılık isteriz. İnanmayanlar inanmasın, fakat inananlara zulüm yapılmasın. Tek isteğimiz, sarığımıza, sakalımıza, cübbemize dokunulmasın. Şapkayı giyenler giysin, ama giymeyenler hapse atılmasın” şeklinde hitap etti. Bunun üzerine Rize’de şapkaya yönelik protestolar başladı. Bu protestolara karşı hükümet, halkı sindirmek için Rize Limanı’na dönemin en büyük savaş gemisi Hamidiye zırhlısını demirlemek mecburiyetinde kaldı.

Bölgeye gönderilen askeri birliklerle halk arasında üç gün boyunca çatışma yaşanmış, olaylar kanlı bir şekilde bastırılmıştı.

Bunun sonucu 143 kişi yakalandı. Bölgeye gelen Kılıç Ali başkanlığındaki mahkeme, bir günlük yargılamalar sonucunda, Ulu Camii İmamı Hafız Şaban Hoca, mahalle muhtarı Yakup Çavuş, Islahiye İmamı Hacı Hasan Efendi, belediye bekçisi Kadir Ağa, Rize Asliye Mahkeme Başkâtibi Hafız Osman Efendi ve kardeşi Avukat Hulusi Bey, Merkez Camii İmamı Hafız Kamil, Peçelioğulları’ndan Mehmet ve Ahmet Arslan Çavuş Kardeşler, Kamburoğlu Hafız Mehmet ve Nakşi Şeyhi Numan Sabit Efendi’yi idama, 15 kişiyi 15 yıl, 22 kişiyi 10’ar yıl, 19 kişiyi 5’er yıl hapis cezasına çarptırıyordu.

ŞAPKA UĞRUNA BİR ÂLİM İDAM EDİLDİ

Son devrin din adamlarından olan İskilipli Atıf Efendi, 1924 yılında yazdığı Frenk Mukallitliği ve Şapka adlı eseri, 25 Kasım 1925’te çıkan ‘Şapka Giyilmesi Hakkındaki Kanun’a muhalif olduğu gerekçesiyle Giresun’da kurulan İstiklâl Mahkemesi’nde yargılandı. Suç bulunamayınca serbest bırakıldı. 26 Ocak 1926’da Ankara İstiklâl Mahkemesi’ne suçlu olarak tekrar çıkarılan İskilipli Atıf Hoca hakkındaki soruşturma ve sorgulama 3 Şubat 1926’ya kadar devam etti. Mahkeme heyetinin verdiği karar, Atıf Hoca’nın idam edilmesi yönündeydi. Bu, hukuk tarihinde görülmemiş bir karardı. Zira suç isnadı kitap, kanun çıkmadan önce yayınlanmıştı.

AB YETKİLİLERİ ŞAŞTI KALDI

Haziran 2004’te Meclis'teki temasları esnasında Türkiye'de şapka giymeyi mecbur kılan bir kanun olduğunu öğrenen AB ve AKP temsilcileri, kısa süreli bir şaşkınlık yaşadı ve kanunun kaldırılması gerektiğini söyledi.
25 Kasım 2007 Pazar
(Abdulhamit Güler, Vakit)
 
Linkler
Sesli-Resimli Namaz Rehberi ve Zaruri Dini Bilgiler
Sesli ve Görüntülü Yayınlar
Hakikat Kitabevi
Dinimizislam.com
Turktakvim.com
Namaz Vakitleri
Feraiz Programı
Feraiz Programı 2
Tarih Çevirme Programı
Huzura Doğru
İhlas.Net
Türkiye Gazetesi
Tarihi ve Dini Kasetler
Ramazan Ayvallı
 
Meşhur İslâm Büyüklerinden bazıları
Îmâm-ı A'zâm Ebû Hanîfe
Abdülkâdir Geylânî
İmam-ı Gazâlî
İmâm-ı Rabbânî
Hacı Bektâş-ı Velî
Mevlana Celâleddîn-i Rûmî
Akşemseddîn
Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî
Edebâlî (Üdebâlî)
Azîz Mahmûd Hüdâyî
Abdülhakîm Arvâsî
Hüseyin Hilmi Işık
Mustafa Sabri
M. Zâhid Kevserî