Ana Sayfa Hayatı Eserleri Makaleleri Kitap Sipariş Formu Basından Seçmeler Ansiklopediler
Mehmet Oruç Kimdir?
1953 yılında, “Akşemseddin hazretlerinin diyarı” olarak anılan Bolu’nun Göynük ilçesinde doğdu.
devamı...
 
Duyurular
"365 Gün Dua" kitabı 13. Baskısını yaptı
Arı Sanat yayın evi (0212 5204151) tarafından basılan Mehmet Oruç'un, okunacak günlük dualar ve üç aylar, mübarek gün ve geceler, surelerin faziletlerini ihtiva eden ve son bölümünde, duaların arapça asıllarının da verildiği kitap halkın beğenisi kazandı.
Kısa denebilecek bir zamanda 13 baskı yaptı.

“Huzurun Kaynağı Aile”
Ailenizin kitabı, “Huzurun Kaynağı Aile” kitabı 3. baskısını yaptı. İslama göre; Aile ve Kadının Önemi, Evlilik ve Hayatı, Çocuk Eğitimi konularının ele alındığı, MEHMET ORUÇ’un 570 sayfalık yeni kitabını Arı Sanat yayınevi ( 0212 520 4151) bastı. Kadın, erkek, çocuk ailenin her ferdinin okuması gereken bir kitap!


Kâinatın Efendisi
Peygamber Efendimizin hayatını ve güzel ahlâkını
en doğru şekilde, Kainâtın Efendisi kitabından öğrenebilirsiniz!
Arı Sanat Yayınve (0212 5204151)


OSMANLI HUKUKU
Değerli hukukçu, Prof. Dr. Ekrem Ekinci’nin, “OSMANLI HUKUKU” isimli yeni bir kitabı daha yayınlandı. Osmanlı hukukunu ve kaynağını, yani İslam Hukukunu, dünyaya örnek olan Osmanlı adaletinin işleyişini öğrenmek için güvenilir bir kaynak. Unutulmuş maziye ışık tutacak önemli bir eser. (Arı Sanat yayınevi, 0212 5204151) 

 
 
Oruçla hem bedeni hem ruhu temizleyin
 
Orucun sağlığa olumlu etkileri olduğunu düşünenlerdenim. Çok önemli sağlık sorunları yoksa "Oruç tutabilir miyim" diye soran hastalarıma "evet" derim. Bunun pek çok sebebi var. İlk nedeni içten bir arzuyla tutulan orucun etkili bir ruhsal iyileştirici olduğunu düşünmemdir.

ORUCUN geçici bir açlık hali olarak metabolizmanıza değişik etkileri var. Günde en az 3-5 kez olur olmaz şeylerle doldurduğunuz sindirim sisteminize dinlenme fırsatı verdiği, böbrek ve karaciğerinizin üzerinden epey yük aldığı kuşkusuzdur. Çoğu zaman bedensel değil, duygusal açlığınızı gidermek için yer, içersiniz. Yiyeceklerinizle bedeninizden çok ruhunuzu doyurur, rahatlar, gevşersiniz. Oruç farkında olmadan bir çöp sepetine çevirdiğiniz mide ve bağırsaklarınıza dinlenme fırsatı verir. Nefes alma olanağı tanır. Buna alkol almamayı ve fast-food diye tanımlanan o sentetik-plastik besinlerden (!) kurtulmayı da eklerseniz orucun yararının büyüklüğünü daha kolay kavrarsınız.

RUHSAL ARINMA SAĞLAR

Orucun beden sağlığına yaptığı katkıları bir ay boyunca bol bol okuyacak ve hatta biraz da okumaktan sıkılacaksınız! Biz orucun beden sağlığına yararlarından çok ruh sağlığına verdiği katkıları önemsiyoruz. Orucun sadece bedensel değil, ruhsal alanda da uygulanması gerekiyor. Ramazanı sadece "bedensel oruç günleri" gibi düşünür, ona yalnızca bir yeme-içme perhizi anlamı yüklerseniz, yanılırsınız. En azından ramazanı eksik yorumlar, eksik anlarsınız. Ramazan ayı manevi yanınızın güçlendiği, iç huzurunuzun dengelendiği müthiş bir ruhsal arınma sürecidir. Tamamlayıcı tıp alanının "detoks" olarak tanımladığı ve yararlı kabul ettiği iyi planlanmış bir "bedensel ve ruhsal arınma" için ramazan çok iyi bir fırsattır.

RUHSAL TOKSİNLER

Bedeniniz ve ruhunuzda biriken toksinlerin vücut ve ruh sağlığınıza olumsuz etkileri olduğundan hiç kuşkunuz olmasın. Özellikle ruhsal ağırlıklar farkına varılmaz çoğaltılırsa, size endişe, korku, depresyon, panik, uyku sorunları ya da sinirsel kökenli mide-bağırsak sorunları (gaz, şişkinlik, yanma, ekşime, kaynama), cilt problemleri (kaşıntı, döküntü, sivilceler), kalp şikayetleri (çarpıntı, düzensiz kalp atımları) ve hipertansiyon atakları olarak geri dönebilir. İç dünyanızda ihtiyacınız olan rahatlamayı sağlayabilirseniz, bu sorunları azaltmanız, hatta yok etmeniz mümkündür. Stres yönetiminde başarılı olmanın başlıca şartlarından biri, kendi iç hesaplaşmalarını yapmak, huzurlu ve mutlu bir yaşam tarzı oluşturmaktır. Ramazan ayı bütün bunlar için çok iyi fırsattır.

İÇ HESAPLAŞMA YAPIN

Bu ay çocuklara, yaşlılara, yoksullara ve hastalara yardım etmeyi, sosyal yardım kuruluşlarını desteklemeyi yeniden hatırlayın. Korkmadan, çekinmeden iç hesaplaşmalar yapın. Doğru ve güzel yanlarınızı geliştirmeye, yanlışlarınızdan vazgeçmeye yeniden başlayın. Daha çok ve daha sık, içten şükredin. Af ve özür dilemenin yüceliğinden daha fazla faydalanın. Bütün bunlar size ciddi bir arınma sağlayacaktır.

Ramazanda bedensel fazlalıklarınız ve kilolarınızla uğraşmayı bir kenara bırakın. Yağlarınızdan değil, ruhsal toksinleriniz ve yüklerinizden kurtulmaya bakın. Bunun size daha iyi geleceğinden hiç kuşku duymayın.

Ramazanda nasıl besleneceksiniz

Sahura mutlaka kalkmalısınız. Bu sayede aç kalacağınız süre azalacağından metabolizmanız daha iyi ve düzenli işleyecektir.

Sahur ve iftarda hafif, hazmı kolay ve az yağlı yemekler tüketmelisiniz. Yemekleri yavaş yavaş ve çok iyi çiğneyerek yemelisiniz.

Uzun süre boş kalan midenize birden yüklenmemeli, iftara çorba ile başlamalısınız. Sonra hafif bir salata veya zeytinyağlı ile devam edip daha sonra ana yemeğe geçiniz.

Kızartılmış ve çok yağlı yiyeceklerden, özellikle hamur işleri ve hamur tatlılarından kaçınmalısınız.

Yemek pişirirken katı yağlardan kaçınmalı ve kırmızı eti mümkün olduğunca az, sulu sebze yemekleri halinde tüketmelisiniz.

Ramazanda tatlı ihtiyacınızı taze ve kuru meyveler, sütlü tatlılar ve meyve kompostoları ile karşılayın.

Gün boyunca su içilemediği için, iftardan sonra yatana kadar ve sahurda bol bol su içmelisiniz. Çay, yeşil çay veya bitki çaylarından da yararlanın.

Öğünlerde sebze yemeklerini veya zeytinyağlıları eksik etmemeli, etleri haşlanmış ya da fırında tercih edin.

KiM ORUÇ TUTAMAZ

Aktif mide ve on iki parmak bağırsağı ülseriniz varsa,

İnsülin kullanmak zorunda olan, kan şekeri ayarlanmasında güçlük çekilen bir şeker hastasıysanız,

Kanser tedavisi görüyorsanız,

Kalp-akciğer sorunu ve böbrek yetmezliği yaşıyorsanız,

Gebe veya emziren bir hanımsanız oruç tutmanız halinde bazı sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Bu ve benzeri sağlık sorunlarını yaşayanların oruç tutmaları sakıncalı olabilir. En doğru kararı sağlık sorunlarınızı izleyen doktorunuz verecektir.
26 Eylül 2006 Salı
(Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU)
 
Linkler
Sesli-Resimli Namaz Rehberi ve Zaruri Dini Bilgiler
Sesli ve Görüntülü Yayınlar
Hakikat Kitabevi
Dinimizislam.com
Turktakvim.com
Namaz Vakitleri
Feraiz Programı
Feraiz Programı 2
Tarih Çevirme Programı
Huzura Doğru
İhlas.Net
Türkiye Gazetesi
Tarihi ve Dini Kasetler
Ramazan Ayvallı
 
Meşhur İslâm Büyüklerinden bazıları
Îmâm-ı A'zâm Ebû Hanîfe
Abdülkâdir Geylânî
İmam-ı Gazâlî
İmâm-ı Rabbânî
Hacı Bektâş-ı Velî
Mevlana Celâleddîn-i Rûmî
Akşemseddîn
Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî
Edebâlî (Üdebâlî)
Azîz Mahmûd Hüdâyî
Abdülhakîm Arvâsî
Hüseyin Hilmi Işık
Mustafa Sabri
M. Zâhid Kevserî